Energiahatékonysági workshop Pécsett

Energiahatékonysági workshop Pécsett

November 16-án került sor a következő START2ACT energiahatékonysági workshopra a FIVOSZ által szervezett Fiatal Vállalkozók Hetének társrendezvényeként, közös szervezésben a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával.

Az esemény házigazdája Pókó Enikő volt, a PBKIK EN-EFF projektjének menedzsere, akinek a megnyitója után Kozák Balázs, a START2ACT projektmenedzsere és szakértője köszöntötte a résztvevőket. Az előadások sorozatát Rajnai Attila, a RATI Kft ügyvezető igazgatójának  "Út a fenntartható innováció irányába" című prezentációja nyitotta meg. Előadásában beszámolt a 2012-ben épült passzív irodaházával kapcsolatos tapasztalatairól, az innováció fenntarthatóságáról az autóiparban, valamint a RATI Kft-ben használt, Magyarországon sajátos menedzsmenteszközökről. A résztvevők megtudták, hogy az irodaház tájolása, a kiépített geotermikus rendszer és napelemek segítségével képes az irodaház gyakorlatilag éves szinten közel nulla energiafogyasztási mérleggel működni. A RATI Kft munkatársai büszkék a passzív irodaházra, ami megváltoztatta a vállalati kultúrát és növelte a munkahatékonyságot.

Rajnai Attila előadása után Pókó Enikő röviden bemutatta az EN-EFF energiahatékonysági projektet, majd sor került a START2ACT energiahatékonysági workshopjára. Kozák Balázs előadásában a résztvevők betekintést kaphattak az energiahatékonysági intézkedések bevezetésének módszerébe. A START2ACT szakértője hangsúlyozta az energiamonitoring szükségességét (pl. számlák megértése, mérőórák rendszeres leolvasása, okosmérők vagy energiamonitoring rendszerek), mivel energiahatékonysági intézkedések bevezetése előtt nélkülözhetetlen megértenünk,mennyi energiát, hol és mikor használunk fel. Az interaktív előadásban szó esett a munkatársak bevonásáról, hiszen egyetlen munkatárs elkötelezettsége nem elegendő az energiacsökkentés eléréséhez. Az előadás ezenkívül többek között a fűtési és hűtési rendszerekről, világításról, valamint az irodai eszközök energiafogyasztásáról szolgált információval a résztvevők számára. Az útóbbi területen növekszik az egyes eszközök használata, folyamatosan nő az energiafogyasztás mértéke, hiszen egyre több eszközt telepítünk az irodába. Éppen ez a terület, ahol minden egyes munkatársat be tudunk vonni a vállalati energiahatékonysági folyamatba például, hogy áramtalanítsák éjszakára az irodai eszközöket, vagy amíg az ebédidejüket töltik.

Az előadások után finom ebéd fogyasztása közben networkingre volt lehetőség, ahol a résztvevők megoszthatták egymással az energiahatékonysággal kapcsolatos saját tapasztalataikat.

 

Szeretnél ott lenni a START2ACT következő energiahatékonysági workshopján vagy üzleti reggelijén? Figyeld honapunkat vagy a START2ACT Magyarország Facebook-oldalát és értesülj a legfrissebb hírekről!

Ha pedig szívesen kapnál vállalkozásra szabott tanácsokat irodád energiahatékonyabbá tételéhez, akkor jelentkezz helyszíni tanácsadásainkra.

 

Tip of the day
Make your staff aware of energy consumption: A large part of energy consumption is hidden in the behaviour of your employees.

Was it useful?